Twice a Loser, Twice a Traitor

Protesters seen all over Capitol building where pro-Trump supporters riot and breached the Capitol in Washington, DC on January 6, 2021. Rioters broke windows and breached the Capitol building in an attempt to overthrow the results of the 2020 election. Police used buttons and tear gas grenades to eventually disperse the crowd. Rioters used metal bars and tear gas as well against the police. (Photo by Lev Radin/Sipa USA)(Sipa via AP Images)

Vietnamese American MAGA Supporter Joins US Capitol Insurrection

The tricolor flag that appears in a photo at the top of a Harvard Law School article HLS scholars weigh in on the events in the U.S. Capitol about the 6 January 2021 US Capitol insurrection really jumped off the screen. It’s the flag of the former South Vietnam (Republic of Vietnam), the client state of the US that lost the US War in Viet Nam, along with its benefactor. If you look closely at the larger photo, you’ll see that the smiling man holding it appears to be Asian, probably Vietnamese American. The flag he’s waving represents a country, an artificial geopolitical entity, that ceased to exist in 1975 but that lives on in the imaginations of its supporters. (Here’s a January 2020 post about the perennial “flag issue.”)

This is a textbook example of the old expression politics makes for strange bedfellows. Here you have this refugee from one of the USA’s imperial misadventures – the “Vietnam War” in the US and the “US War in Viet Nam” here – standing in a sea of mostly male white Trump supporters who wouldn’t give him the time of day, at best, under normal circumstances. Thanks to this photo, he got his 15-minutes of fame (or is it infamy?).

Why do so many Vietnamese Americans and Vietnamese nationals, for that matter, support #SeditionDon? The answer is one word: China. They are (or would be) single-issue voters. They share the view that the outgoing malignant narcissist-in-chief is “tough on China.” That’s it. There’s another likely reason that is a not so well-kept secret in that insular community: racism.

I find it ironic that a Vietnamese American refugee who was permitted to enter the US because of his or his family’s ties with the US military or government in the former Republic of Vietnam is involved in an effort to overthrow the US government. As in the US American War, he got the short end of the stick. Like Dear Leader, he’s a loser once again. Sedition is a serious felony though I seriously doubt that Viet Nam would take him, if he were to be arrested, tried, convicted, and deported. Twice a loser, twice a traitor. The first time he betrayed the nation of Viet Nam, his home country, and now the United States of America, his adopted country. I can only imagine what this guy is going to do for an encore.

As with all Trumpies, you can’t just choose just one issue that suits your fancy, as odious as that one issue might be. When you support #SeditionDon, you get the whole nine yards, including – in A-Z order – the abuse, adultery, anti-intellectualism, arrogance, authoritarianism, bullying (cyber and offline), cheating, corruption, cruelty, discrimination, division, exploitation, extortion, fascism, greed, ignorance, incompetence, instability, irresponsibility, lies, malevolence, malignant narcissism, misogyny, mockery, nationalism, nativism, racism, (statutory) rape, sedition, sociopathy, theft, traitorism, and xenophobia. (Let me know if I overlooked anything, dear reader.)

There is no discussion with Trumpies, no middle ground, no mutual respect, no unity, no agreeing to disagree, only war, rhetorically speaking, unless self-defense becomes necessary. If you happen to be related to one, the only option is to agree not to “go there,” if you wish to maintain your relationship.

For a review of the history of the US War in Viet Nam, check out this April 2020 article of mine A Letter From Viet Nam on the Occasion of the 45th Anniversary of the End of the War, along with some comments. Here are the Vietnamese version and comments in Vietnamese.

Tiến lên, cùng tiến lên! Forward, together, forward!

Shalom (שלום), MAA

2 thoughts on “Twice a Loser, Twice a Traitor

 1. CỜ VIỆT NAM
  (Nhân vụ cờ vàng ở Capitol và Bến Tre. Tác giả: Mark Ashwill. Dịch: Ngô Mạnh Hùng)
  Bài mới nhất, 12/1/2020:
  MỘT KẺ HAI LẦN THẤT BẠI, HAI LẦN PHẢN BỘI
  (https://markashwill.com/…/twice-a-loser-twice-a-traitor/)
  Lá cờ vàng ba sọc đỏ xuất hiện trong một bức ảnh ở đầu bài báo của Trường Luật Harvard “Các học giả của HLS cân nhắc về các sự kiện ở Điện Capitol Hoa Kỳ” về cuộc nổi dậy của Quốc hội Hoa Kỳ ngày 6 tháng 1 năm 2021 thực sự đã nhảy ra khỏi màn hình. Đó là lá cờ của miền Nam Việt Nam trước đây (được gọi là Việt Nam Cộng hòa), chế độ chư hầu của Hoa Kỳ đã thua trận trong Chiến tranh của Hoa Kỳ tại Việt Nam, cùng với ông chủ của nó. Nếu quan sát kỹ bức ảnh lớn hơn, bạn sẽ thấy người đàn ông đang mỉm cười cầm nó có vẻ là người châu Á, có thể là người Mỹ gốc Việt. Lá cờ mà anh ta đang vẫy đại diện cho một chế độ, một thực thể địa chính trị nhân tạo, đã không còn tồn tại vào năm 1975 nhưng vẫn tồn tại trong trí tưởng tượng của những người ủng hộ nó.
  Đây là một ví dụ trong sách giáo khoa về cách diễn đạt cũ mà chính trị tạo ra cho những người viết chung kỳ lạ. Ở đây chúng ta có người tị nạn này, sinh ra từ một trong những hành động sai lầm của đế quốc Hoa Kỳ – “Chiến tranh Việt Nam” theo cách gọi của Hoa Kỳ mà “Chiến tranh của Hoa Kỳ ở Việt Nam” mới là đúng – đứng trong một biển người hầu hết là những người đã trắng ủng hộ Trump… Nhờ bức ảnh này, anh ta đã trở nên nổi tiếng trong 15 phút (hay đó là điều gì tai tiếng?)
  Tại sao nhiều người Mỹ gốc Việt và công dân Việt Nam lại ủng hộ Trump vì vấn đề đó? Câu trả lời là một từ: Trung Quốc. Họ là (hoặc sẽ là) cử tri của vấn đề đó. Họ chia sẻ quan điểm rằng vị tổng thống có lòng tự ái ác tính đang “cứng rắn với Trung Quốc”. Đúng là như vậy. Có một lý do khác có thể là một bí mật không được giữ kín trong cộng đồng không rõ ràng, đó là: phân biệt chủng tộc.
  Tôi thấy thật trớ trêu khi một người Mỹ gốc Việt tị nạn được phép vào Mỹ vì mối quan hệ của gia đình anh ta với quân đội hoặc chính phủ Hoa Kỳ tại Việt Nam Cộng hòa cũ lại tham gia vào nỗ lực lật đổ chính phủ Hoa Kỳ. Như trong cuộc chiến tranh chống Mỹ của Hoa Kỳ, anh ta chỉ có phần cuối của một cây gậy ngắn. Giống như những ông chủ trước đây, anh ta lại là kẻ thất bại. Kích động bạo lực là một trọng tội nghiêm trọng mặc dù tôi thực sự nghi ngờ rằng Việt Nam sẽ bắt giữ anh ta, nếu anh ta bị bắt, xét xử, kết án và trục xuất. Hai lần là kẻ thất bại, hai lần là kẻ phản bội. Lần đầu tiên anh ta phản bội tổ quốc Việt Nam, quê hương của anh ta, và bây giờ là phản bội Hợp chủng quốc Hoa Kỳ, đất nước nhận nuôi của anh ta. Tôi chỉ có thể tưởng tượng anh chàng này sẽ làm gì cho một bản encore (nhạc soạn trên phần mềm, ý nói kẻ cầm cờ chỉ là kẻ bị dẫn dắt – người dịch).
  Giống như với tất cả các Trumpies (những người phân biệt chủng tộc ủng hộ Trump – người dịch), bạn không thể chỉ chọn một vấn đề phù hợp với sở thích của bạn, cũng đáng sợ như một vấn đề có thể xảy ra. Khi bạn ủng hộ tư tưởng Trump, bạn sẽ nhận được toàn bộ những điều xấu, bao gồm – theo thứ tự từ A đến Z – lạm dụng, ngoại tình, phản trí tuệ, kiêu ngạo, bắt nạt (mạng và ngoại tuyến), gian lận, tham nhũng, độc ác, chia rẽ, thiếu hiểu biết, bất tài, bất ổn, vô trách nhiệm, dối trá, lòng tự ái ác tính, thói trăng hoa, chủ nghĩa dân tộc, chủ nghĩa tiêu cực, phân biệt chủng tộc, cưỡng hiếp, quyến rũ, trộm cắp, phản bội và bài ngoại. (Hãy cho tôi biết nếu tôi bỏ quên bất cứ điều gì, bạn đọc thân mến).
  Không có thảo luận giữa các Trumpies, không có trung gian, không tôn trọng lẫn nhau, không thống nhất, không đồng ý sự không đồng ý, chỉ chiến tranh, nói một cách khoa trương, trừ khi sự tự vệ trở nên cần thiết. Nếu bạn tình cờ có liên quan đến một người trong số đó, lựa chọn duy nhất là đồng ý không “đến đó”, nếu bạn muốn duy trì mối quan hệ của mình.
  Hãy xem lại các bài viết của tôi về Việt Nam. Trong đó có bài viết tháng 4 năm 2020: “Bức thư gửi Việt Nam nhân dịp kỷ niệm 45 năm kết thúc chiến tranh” – https://www.facebook.com/100017728446798/posts/610661289534814/?d=n
  Tiến lên, cùng tiến lên!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s